ForeDroid: User Manual

Σε αυτή τησελίδα θα βρείτε έναν αναλυτικό οδηγό χρήσης για την εφαρμογή “ForeDroid”, σε περίπτωση που δεν βρείτε την απάντηση σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την λειτουργία της εφαρμογής μπορείτε να ανατρέξετε στις “Συχνές Ερωτήσεις” αν δεν βρείτε λύση ούτε εκεί μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους συγγραφείς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Αρχική Οθόνηmain screen

Η αρχική οθόνη της εφαρμογής φαίνεται στα αριστερά και περιλαμβάνει μια μικρή περιγραφή της εφαρμογής καθώς και τις 4 επιλογές πλοήγησης του χρήστη:

  • Type and Forecast
  • Import CSV and Forecast
  • Click and Forecast
  • Helpdesk and Manual

Καθεμία από τις 3 πρώτες παραπάνω επιλογές δίνει στον χρήστη την δυνατότητα τρόπου επιλογής εισαγωγής δεδομένων και πρόβλεψής τους μετά από κατάλληλο διαγωνισμό προβλέψεων. Η 4η επιλογή επιτρέπει στον χρήστη την μετάβαση σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο όπου περιλαμβάνει τον παρόν manual σε ηλεκτρονική μορφή, τις συχνές ερωτήσεις, σχόλια χρηστών της εφαρμογής καθώς και ένα Helpdesk για άμεση επίλυση αποριών. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις γλώσσας λειτουργικού της συσκευής, το κουμπί “Helpdesk and Manual” επιτρέπει την μετάβαση στην ελληνική ή την αγγλική έκδοση όλων των παραπάνω.

Type and Forecast

typeandforecast1Με την χρήση της πρώτης επιλογής της αρχικής οθόνης “Type and Forecast”, ο χρήστης μεταβαίνει στην παρακάτω οθόνη.

Σε αυτή την οθόνη πρέπει να συμπληρωθούν τα παρακάτω στοιχεία ώστε να μπορέσει η εφαρμογή να συνεχίσει για το επόμενο βήμα που είναι η εισαγωγή των τιμών των περιόδων της χρονοσειράς. Τα στοιχεία της παρούσας οθόνης είναι:

  • Name – Όνομα της χρονοσειράς. *
  • Description – Μια μικρή περιγραφή της χρονοσειράς.
  • PeriodsPerYear – Περίοδοι ανά χρόνο, αυτή την στιγμή η εφαρμογή υποστηρίζει τις παρακάτω χρονικές περιόδους. *
    • 52 – Εβδομαδιαία Δεδομένα
    • 12 – Μηνιαία Δεδομένα
    • 4 – Τριμηνιαία Δεδομένα
    • 1 – Ετήσια Δεδομένα
  • Observations – Ο αριθμός των παρατηρήσεων οι οποίες θα εισάγουμε χειροκίνητα στην εφαρμογή ώστε να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες θέσεις στην επόμενη οθόνη. *
  • ForecastHorizon – Ο αριθμός των σημειακών προβλέψεων που θα παραχθούν από την εφαρμογή μετά την χρήση της κατάλληλης μεθόδου. *
  • FirstYear – Ο χρόνος της πρώτης παρατήρησης (π.χ 2000) *
  • FirstPeriod – Ο αριθμός της πρώτης περιόδου (π.χ 3, για τον μήνα Μάρτιο) *

Όλα τα πεδία με αστεράκια είναι υποχρεωτικά και σε περίπτωση μην συμπλήρωσής τους η εφαρμογή δεν μπορεί να συνεχίσει στο επόμενο βήμα αλλά μας ειδοποιεί με σήμανση σφάλματος.

typeandforecast2 typeandforecast3

Αφού όλα τα παραπάνω πεδία συμπληρωθούν με σωστές και αποδεκτές από την εφαρμογή τιμές τότε η εφαρμογή μεταβαίνει στην επόμενη οθόνη όπου καλούμαστε να συμπληρώσουμε χειροκίνητα τις τιμές τις χρονοσειράς. Η εφαρμογή παράγει αυτόματα με βάσει τα στοιχεία που έχουμε συμπληρώσει τόσες θέσεις όσες η τιμή του ”Observations” και τις αντιστοιχεί με τις κατάλληλες χρονικές περιόδους σύμφωνα με τα “First Year” και “First Period” και λαμβάνοντας υπόψη της την τιμή του “Periods Per Year”. Αφού συμπληρωθούν όλες οι τιμές το κουμπί “Forecast” ενεργοποιείται και μπορούμε να το πατήσουμε για την παραγωγή των τελικών προβλέψεων. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής μετά το κουμπί “Forecast” είναι κοινό και για τις 3 μεθόδους εισαγωγής οπότε κρίνεται σκόπιμο να περιγραφεί μια φορά και για τις 3 μεθόδους, στο τέλος της περιγραφής τους.

Import CSV and Forecast

importcsvΗ δεύτερη επιλογή που έχει ο χρήστης για την εισαγωγή δεδομένων είναι η φόρτωση ενός αρχείου .csvμε την κατάλληλη δομή στην εφαρμογή. Τότε η εφαρμογή εκτελεί όλες τις λειτουργίες του “Type and Forecast” αλλά αυτή τη φορά αυτόματα χωρίς να απαιτεί εκτέλεση λειτουργίας από τον χρήστη. Μόλις ο χρήστης επιλέξει από την αρχική οθόνη την επιλογή “Import CSV and Forecast”, η εφαρμογή ανοίγει έναν κατάλογο με όλα τα αρχεία τα οποία είναι αποθηκευμένα στην κάρτα μνήμης της φορητής συσκευής. Μόλις ο χρήστης επιλέξει το κατάλληλο αρχείο, τότε η εφαρμογή το δέχεται ως είσοδο και ξεκινάει την διαδικασία πρόβλεψης. Το επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων η οποία όπως αναφέραμε θα περιγραφή στο τέλος. Για να μπορέσει η εφαρμογή να διαχειριστεί τα δεδομένα που εισάγουμε θα πρέπει να είναι στο συγκεκριμένο format που περιγράφουμε παρακάτω:

Name;myTS; (Όνομα της Χρονοσειράς)

Description;This is a test Timeseries; (Περιγραφή της Χρονοσειράς)

Observations;11; (Αριθμός Παρατηρήσεων)

ForecastHorizon;3; (Ορίζοντας Πρόβλεψης)

PeriodsPerYear;12; (Περίοδοι ανά χρόνο - Εποχιακότητα)

FirstYear;2008; (Χρόνος πρώτης παρατήρησης)

FirstPeriod;4; (Περίοδος πρώτης παρατήρησης)

4;2008;26.5 (1η Παρατήρηση)

5;2008;23.4 (2η Παρατήρηση)

...             ...

Αρχείο .csv με format το οποίο αναγνωρίζει η εφαρμογή μπορείτε να βρείτε εδώ.

Files:
ForeDroid Monthly Data
Date 2013-03-17 Filesize 1.51 KB Download 1346

Click and Forecast

clickandforecast1Η τρίτη και τελευταία δυνατότητα εισαγωγή δεδομένων που διαθέτει η εφαρμογή και στην οποία βασίζεται η καινοτομία της, είναι η δυνατότητα “Click and Forecast”. Όταν ο χρήστης επιλέξει από την αρχική οθόνη της εφαρμογής, την επιλογή  “Click and Forecast” τότε θα μεταβεί στην αριστερή σελίδα στην οποία εμφανίζονται 2 επιλογές:

  • “Take a picture”
  • “Browse for a graph”

Με την επιλογή “Take a picture” δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να βγάλει με την κάμερα του κινητού ή του tablet φωτογραφία ένα γράφημα από οποιαδήποτε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο και να την εισάγει στο σύστημα. Με την επιλογή “Browse for a graph”, ο χρήστης μπορεί να εισάγει στην εφαρμογή ένα γράφημα το οποίο βρίσκεται ήδη αποθηκευμένο στην κάρτα μνήμης του κινητού ή της ταμπλέτας. Σε επόμενη έκδοση της εφαρμογής ο χρήστης θα μπορεί να πλοηγηθεί σε όλα τα αρχεία και τους φακέλους και όχι μόνο σε αυτά της κάρτας μνήμης. Έπειτα από την εισαγωγή με οποιοδήποτε από τους 2 τρόπους ενός γραφήματος στην εφαρμογή, έχουμε το στάδιο της ψηφιοποίησης του γραφήματος. Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει 3 επιμέρους βήματα.

  1. Επιλογή του χαμηλότερου σημείου στον άξονα Y
  2. Επιλογή του υψηλότερου σημείου στον άξονα Y
  3. Επιλογή των συνεχόμενων σημείων τα οποία θα αναγνωριστούν ως τιμές αντίστοιχων περιόδων από την εφαρμογή.

Στις παρακάτω εικόνες φαίνονται τα 3 βήματα καθώς και τα μηνύματα που καθοδηγούν το χρήστη.

clickandforecast2 clickandforecast3 clickandforecast4

Αφού ολοκληρωθεί το καλιμπράρισμα και η ψηφιοποίηση του γραφήματος, και ο χρήστης πατήσει το πλήκτρο “Click when done”, εμφανίζεται η οθόνη αριστερά η οποία ζητάει από τον χρήστη τα βασικά χαρακτηριστικά της χρονοσειράς εκτός από το πεδίο “Observations” το οποίο συμπληρώνεται αυτόματα από την εφαρμογή ανάλογα με τον αριθμό των σημείων που επιλέξαμε στο γράφημα. Αφού συμπληρωθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της χρονοσειράς, η εφαρμογή εμφανίζει την παρακάτω εικόνα και καλεί τον χρήστη να διορθώσει τιμές που πιθανώς να θεωρεί λανθασμένες από την ψηφιοποίηση του γραφήματος.Τέλος, όταν ο χρήστης αποφασίσει ό,τι τόσο τα στοιχεία της χρονοσειράς όσο και  οι τιμές της ψηφιοποίησης είναι σωστές, μπορεί να πατήσει το κουμπί “Forecast”, με το οποίο ξεκινάει αυτόματα από την εφαρμογή η εκτέλεση του διαγωνισμού προβλέψεων και η παραγωγή των τελικών προβλέψεων. Το επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων η οποία θα αναφερθεί και για τις 3 μεθόδους ως τελικό στάδιο στο ακριβώς επόμενο υποκεφάλαιο.

Τελική Οθόνη

final1Το τελικό βήμα όλων των μεθόδων που ενσωματώνονται στην εφαρμογή είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού πρόβλεψης. Η τελική οθόνη της εφαρμογής φαίνεται στην αριστερή εικόνα και περιλαμβάνει 1 γράφημα και 3 κουμπιά:

  • Γράφημα αρχικών δεδομένων χρονοσειράς καθώς και προβλέψεων.
  • Κουμπί “Export”
  • Κουμπί “Share”
  • Κουμπί “Quit”

Στο γράφημα παρουσιάζονται με κόκκινο χρώμα όλα τα αρχικά δεδομένα που έχει εισάγει ο χρήστης στο σύστημα με μια από τις 3 μεθόδους εισαγωγής και με μπλε χρώμα οι προβλέψεις για τον ορίζοντα πρόβλεψης που έχει επιλέξει.

Με το κουμπί “Export” αυτόματα από την εφαρμογή δημιουργείται ένα αρχείο .txtτο οποίο περιέχει τις αρχικές τιμές τις χρονοσειράς, τις τιμές των προβλέψεων, την μέθοδο πρόβλεψης που επιλέχθηκε από τον διαγωνισμό και τα σφάλματα του μοντέλου πρόβλεψης. Το αρχείο αυτό μπορεί να ονομαστεί μέσω του μηνύματος της εφαρμογής με οποιοδήποτε επιθυμητό όνομα και αποθηκεύεται στην κάρτα μνήμης της συσκευής.

Με το κουμπί “Share” δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να μοιραστεί το γράφημα με τις αρχικές τιμές και τις προβλέψεις καθώς και κάποιο μήνυμα μέσω emailκαι σε όλα τα διαθέσιμα από την συσκευή του socialmedia (twitter, google+, instagram, skype, foursquare, κ.α).

Με το κουμπί “Quit” ο χρήστης μπορεί να βγει από την εφαρμογή.

Στις παρακάτω εικόνες φαίνονται τα αποτελέσματα των 2 κουμπιών “Export” και “Share”.

final2